Skötselråd

Skötselråd armbandsur

Magnetfält

Undvik att placera din klocka på/vid elektronisk utrustning som kan generera magnetfält, såsom induktionshällar, nätdrivna väckarklockor, skärmar etc.

Kemiska produkter

Undvik direkt kontakt med lösningsmedel, diskmedel, parfymer, kosmetiska produkter etc. då dessa kan skada bandet, boetten och packningarna.

Skruvad krona

Skruva alltid in kronan efter att du har ställt/dragit uret. Detta för att inte vatten ska komma in och skada uret. Tänk på att när du gängar in kronan så tryck den lätt inåt, samtidigt som du skruvar in den. Detta för att gängan lättare ska greppa och inte bli skadad.
Ej skruvade kronor: Tryck alltid in kronan efter du haft den utdragen.

Temperaturer

Undvik extrema temperaturer över 50°C och under 0°C

Vattentäthet

En klockas vattentäthet kan inte permanent garanteras. Den kan påverkas om packningarna är åldrade eller av oavsiktliga stötar som kan ha skadat kronan, glaset eller trycknapparna. Tänk på att äldre klockor inte är konstruerade för att klara fukt på samma sätt som nyare klockor, och att det allmänna ålders-slitaget på dessa klockor också påverkar vattentätheten.
Undvik ALLTID: Bastu, bada i pooler som har klor i vattnet.
För att säkerställa din klockas vattentäthet bör den trycktestas en gång årligen.

Gångreserv (gäller endast automatiska ur)

Den självuppdragande funktionen I verket genererar kraft till fjädern från rörelserna gjorda av den som bär klockan. Eftersom den självuppdragande funktionen (rotorn) är direkt beroende av bärarens aktivitet, så brukar 10 – 12 timmars användning (normal aktivitet) vara tillräckligt för att generera kraft för att säkerställa att inte klockan stannar under natten. Om klockan inte används tillräckligt länge (eller för lite aktivitet) så kommer klockan att stanna.
En bra regel är att om klockan ej använts – så den stannat – börja ALLTID med att dra den mauellt. På de allra flesta automatur kan man dra den manuellt direkt på kronan Cirka 15 – 20 varv på kronan räcker (på ett automatur kan man aldrig dra för hårt – fjädern roterar i sitt fäste när den är fullt dragen). Detta för att klockan ska få börja med kraft i fjäder – och den kraft du genererar via rörelser, används då för att hålla fjädern i ett fullt draget skick. På detta sätt så får man ett bättre gångresultat och en pålitlig gång på klockan.
Det är ett vanligt missförstånd att det räcker att skaka ett automatur en stund för att dra den. Detta genererar INTE nog med kraft för att klockan ska ha ett pålitligt och bra gångresultat.

Vad är serviceintervallerna?
Precis som vilket annat hög-precisionsinstrument som helst, så behöver din klocka regelbunden service för att säkerställa att den fungerar som den ska. Det går inte att säga ett exakt serviceintervall, eftersom detta beror på klockans modell, klimatet och ägarens individuella skötsel om klockan. Som en generell regel kan man väl saga att ett en klocka bör servas varje 5 – 7 år, beroende på hur klockan används.
Vad är kan jag förvänta mig för gångresultat av min klocka?
Den största faktorn för gångresultat är allmänskicket på klockan. D.v.s. att om klockans gångdelar är slitna så blir inte gångresultatet desamma som en klocka i efterhållet skick. Generell tumregel för gångresultat om klockan är i bra skick och servad inom intervallerna:
Mekaniska armbandsur -5 till +10 sekunder/dygn. Kronometercertifierade armbandsur: -1 till +4 sekunder/dygn
Äldre vintageklockor har en större gångavvikelse.