Q & A

Vanliga frågor

Hur märker jag att det är dags att serva min klocka? Finns det några typiska symptom jag ska hålla utkik efter?
Första tecknet på att klockan behöver service skulle jag säga är att den inte håller tiden. Det beror oftast på att oljorna som ligger i lagren tappar sin smörjförmåga och klockan börjar gå torrt. Då skapas det friktion vilket gör att balans och spiral tappar fart. Väntar man allt för länge med service kan också delar av urverket i klockan ta skada. Istället för att bara behöva göra en regelrätt översyn på klockan så måste man då också byta ut delar som har tagit skadats av torrgången. En annan del i armbandsuret som man alltid byter vid en service är packningarna. Packningarna håller klockan mer eller mindre tät mot att ta in vatten och fukt. Slarvar man med packningsbyten så kan det bli en väldigt dyr historia. Tänk också på att en klocka kan behöva service även om det inte direkt märks i tidshållningen. Så det finns en poäng i att serva klockan efter tillverkarens rekommendationer även om den verkar gå bra. Jag brukar tipsa alla jag känner om att med jämna mellanrum gå in till en urmakare och be hen att ta en titt på klockan för att säkerställa att det inte finns något akut servicebehov av klockan. Om inte annat också för att kunna serva klockan innan en massa dyra delar börjar gå sönder.
Vad är grejen med magnetism? Vad är det jag ska undvika och varför? Hur märker man om en klocka blivit magnetisk och hur åtgärdar man det?
I dagens samhälle med allt mer teknik så utsätts vi också för flera olika magnetfält och klockor är definitivt känsliga för magnetism. Mekaniska klockor har generellt lättare att bli magnetiska (d.v.s. att magnetismen sätter sig i klockan), vilket påverkar klockans gång negativt, då den kommer att gå ojämnt och dåligt. Även kvartsklockor påverkas i närheten av magnetfält, men då oftast så att klockan stannar till, men den kan även rusa. Att åtgärda en klocka som blivit magnetisk är oftast inget större ingrepp. Man använder sig av en avmagnetiseringsmaskin. Sen kan man även behöva justera verket om det behövs. Typiska magnetfält kan vara skärmar, nätdriven utrustning, och även den allt vanligare induktionshällen, som finns i allt fler moderna hem. Var vaksam!
Finns det några aktiviteter jag bör undvika med min klocka? Golf? Bastu? Slagborr? Skytte?
Bastu skulle jag alltid säga är en big No-No! Oavsett hur tät klocka du har så påfrestar mängden värme och kondens klockan negativt. Även om det kan tänkas att klockan skulle klara av att bada bastu någon gång så kan det faktiskt påverka klockan även om det sker någon enstaka gång. Badhus bör också undvikas. Kloret i vattnet är inte nyttigt för packningarna. Slagborr eller skytte kan definitivt påverka klockan negativt. Framförallt mekaniska klockor så det är nog klokt att undvika.
Däremot skulle jag nog säga att golf är något de allra flesta klockor bör klara av utan problem. Generellt kan man väl sammanfatta det med att man ska undvika kraftiga stötar, värme och kemikalier av olika slag.
Behöver man serva ett Kvarts-ur? Om ja, hur ofta?
Ett kvarts-ur har inte riktigt samma behov av service som en mekanisk klocka då den hanterar mindre krafter än ett fjäderdrivet ur. Med det sagt så behöver även ett kvartsur service regelbundet för att hålla funktionerna i ett bra skick. En service är ju mer än att bara rengöra och smörja verket. En service ska även innefatta nya packningar och trycktest för att säkerställa klockans täthet mot vatten och fukt. Så ja, serva även kvartsklockor, men viktigast är kanske att trycktesta dem regelbundet.
Vad gör jag om det har kommit in fukt i klockan?
Ta kontakt med en auktoriserad urmakare snarast möjligt! Om fukt kommit in i en klocka så är ofta det första tecknet att det blir dimmigt under glaset. Låter man detta vara så försvinner ofta dimman efter en tid, men detta betyder inte att verket har klarat sig utan skador. Om fukt kommit in i klockan så är det viktigt att den snarast öppnas upp av en urmakare och att den torkas upp på ett korrekt sätt. Detta så fort som möjligt för att undvika skador. Sen ska man förstås åtgärda det som orsakade att klockan inte höll tätt från första början.
Jag byter alltid samtliga packningar och trycktestar den för att säkerställa att klockan håller den täthet den ska göra.
Vad händer om jag inte servar min klocka?
En klocka som inte servas kommer i det korta perspektivet inte märkas så stor skillnad på. Men i det längre perspektivet är det HELA skillnaden. Jag fick en gång in en Rolexklocka som jag skulle serva. Kunden sa stolt att denna klocka hade gått i.40 år utan problem, och att den nu bara behövde lite ny olja. Jag tog isär den, rengjorde den och smorde sedan upp den, allt enligt konstens alla regler. När jag började rucka in den och skulle justera gången så märkte jag att klockan hade stora avvikelser i hur den gick I olika lägen. Jag kunde se att verket var helt utnött på grund av att oljan sedan många år tillbaka hade passerat sin livslängd.
Behöver jag trycktesta klockan vid batteribyte?
Ja, det bör alltid göras när klockan varit öppnad. Oavsett hur försiktigt man öppnar klockan så kommer inte packningarna att ligga i exakt samma läge när man sedan stänger den igen. Därför behöver man trycktesta klockan för att säkerställa att den fortfarande är så tät som den ska.